středa 10. září 2014

Retro: Darkwing Duck

Od doby, kdy byla konzole NES na vrcholu, uplynulo už hodně vody a já bych se dnes chtěl rozpovídat o hře, které vyšla v roce 1992 na samotném sklonku života této konzole. Tou hrou je Darkwing Duck, který byl vytvořen podle stejnojmenného seriálu Walta Disneyho a stál za ním dnes některými dost zatracovaný Capcom.

Celý příběh této hry se točí okolo Darkwing Ducka, tajemného kačera s maskou, který bojuje se zločineckou skupinou zvanou F.O.W.L., kterou vede Steelbeak (v českém překladu seriálu znám jako Kozobák). V celé hře pak budou našeho hrdinu doprovázet pilot Rampa (ano, ten Rampa z Kačeřích příběhů) a Darkwingova neteř Gosalyn. Vaším úkolem bude porazit jednotlivé poskoky, které Steelbeak ovládá a osvobodit město od jeho nadvlády. Aby toho nebylo málo, tak musíte získat, co nejvíce zlata a drahokamů, které byly ukradeny dříve zmíněnou organizací.

Během hry si Darkwing Duck bude muset poradit s nepřáteli s pomocí svých střelných zbraní a odolného pláště, který vám často pomůže odrazit některé nepřátelské projektily. Co se týče samotných zbraní, tak ty jsou ve hře celkem 4. Pistole je základní zbraní našeho hrdiny, která sice nemá žádnou speciální schopnost, za to však disponuje neomezenou municí. To další tři zbraně jsou jiné a pro jejich použití potřebujete plyn, který můžete najít ve speciálních nádobách po okolí nebo vám může vypadnout z nepřátel. Tyto tři zbraně jsou elektrická zbraň, šípová zbraň a pistole na těžký plyn. Nejsilnější z této trojice je šípová zbraň, která vystřelí speciální šíp, jenž je extrémně silný a má schopnost přichytnout se ke stěně. Následně ho tak můžete použít a vylézt s jeho pomocí do výše položených míst, do nichž byste se normálně nedostali. Zbylé dvě zbraně nejsou tak silné, ale mají také své výhody. Blesková zbraň se hodí do míst, kde potřebujete zasáhnout nepřítele, který je níže nebo výše položený, protože náboje se rozdělí na dva malé výboje, z nichž jeden letí diagonálně dolů a ten druhý nahoru. Jako poslední zůstává pistole na těžký plyn. Hned po výstřelu z této zbraně spadne náboj k zemi, zničí se a rozdělí se na dva projektily, které pokračují do stran a zasáhnou vše, co jim bude stát v cestě. Nejlepší je tedy nakonec šípová zbraň, která má i největší spotřebu plynu, ale ani tu nemůžete používat pořád, protože v některých situacích je naprosto zbytečná.

Samotné zpracování celé hry je dovedeno k dokonalosti a dle mého názoru se jedná o jednu z nejlépe vypadajících her na konzoli NES, která je rovněž doprovázena neméně kvalitní hudbou. Propracovanost okolí je znát na každém kroku a v každém ze 7 kol se dostanete do zcela nového prostředí, které se liší od všech ostatních. Můžete se tedy dostat do samotného města, kanalizace, lesů nebo navštívit Steelbeakovu loď, která mu slouží jako základna pro jeho operace. Každé kolo se dá dohrát za nějakých 5-10 minut, takže celá hra zabere asi hodinku. Nicméně to záleží stejně na vás, protože ne každý je tak dobrý a dokáže projít celou hru bez problémů. Ve finále tak můžete nahrát o další půlhodinku víc. V každém kole se dále nacházejí dvě minihry, které herní dobu opět prodlouží. Abyste je nalezli, tak musíte pálit všude kolem sebe a občas se stane, že se objeví zářící nápis Go, který je vstupem do těchto miniher. V nich jde v podstatě o to posbírat v daném časovém limitu co nejvíce zlata a drahokamů, kterých se zmocnili zloději.


V samotném závěru bych chtěl ještě dodat, že tuto hru jsem si na recenzi vybral, protože to byla první hra, kterou jsem dostal ke svým 6. narozeninám a mám na ni ty nejlepší vzpomínky. Pokud se mezi vámi i dnes najdou hráči, kteří si čas od času zahrají dnes už historické hry, tak zde máte jedno doporučení, protože tuto hru byste rozhodně neměli minout. Navíc pro ty, kteří hry sbírají a snaží se získat originální cartridge, tak mám dobrou zprávu, protože na rozdíl od jiných je tato hra dostupná i pro Evropu. Teď už tedy nezbývá nic jiného než popřát hodně štěstí a dobrou zábavu.

Žádné komentáře: